PR:Atomic Baltic -verkosto kokoaa yhteen ydinvoimanvastaista toimintaa Itämeren alueella

From Nuclear Heritage
Revision as of 00:32, 16 December 2013 by Falk (talk | contribs) (Created page with "'''Mediatiedote'''<br/> Maanantai 16.12.2013<br/> == <big><big>Atomic Baltic -verkosto kokoaa yhteen ydinvoimanvastaista toimintaa Itämeren alueella</big></big> == "[[Atomi...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Mediatiedote
Maanantai 16.12.2013


Atomic Baltic -verkosto kokoaa yhteen ydinvoimanvastaista toimintaa Itämeren alueella

"Atomic Threats In The Baltic Sea Region" (Atomic Baltic)-verkosto yhdistää ydinvoiman vastaisia toimijoita Itämeren alueella. Projekti tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden protestoida uusien ydinvoimaloiden rakentamista vastaan ja laittaa yhteen voimansa verkoston kautta. Taiteilijat, kampanjoijat ja aktivistit jakavat tietämystään ja tukevat toistensa työtä mahdollistaen näin yhä tehokkaammat toimet ydinvoiman vastaisessa kamppailussa.

Verkoston toinen tapaaminen järjestettiin [[8. - 14.12.2013 Döbelnissä, Saksassa. Tapaamisessa osallistujat jatkoivat selvitystyötä eri ydinvoimaan liittyvistä tahoista Itämeren alueella. Tuloksena on lyhyt kuvaus jokaisesta ydinvoimalasta sekä yhteystietoja voimaloita vastaan protestoiville ryhmille sekä näiden verkkosivustoille. Kuvaukset julkaistaan myöhemmin myös kirjana. Muuta verkostoon liittyvää toimintaa ovat muun muassa erilaiset tiedotelehtiset, verkostotapaamiset, katutapahtumat, mielenosoitukset, julkiset keskustelut ja näyttelyt.

The Atomic Threats in the Baltic Sea Region -verkosto pyrkii yhdistämään paikallista, alueellista ja kansainvälistä työtä tekevät ydinvoiman vastustajat Itämeren alueella. Se vastaa tämän hetkiseen tilanteeseen Itämeren ympäristössä: Itämeri on maailman radioaktiivisesti saastunein meri. Tästä kerrottiin jo vuoden 2007 Helsinki Commission raportissa. Helsinki Commission on kansainvälinen organisaatio johon kuuluvat Itämeren eri maat. Raportissa kerrottiin, että esimerkiksi Cesium-137:n pitoisuudet ovat Itämeressä kymmenen kertaa korkeammat kuin lounaisella Atlantilla tai Pohjanmeressä.

Toinen syy verkoston perustamisen ovat suunnitelmat rakentaa lisää ydinvoimaloita. Yhtenä esimerkkinä tästä on ydinvoimayhtiö Fennovoiman aie rakentaa ydinvoimala Pyhäjoen Hanhikivenniemelle, joka on laajasti suojeltu harvinainen maannousemarannikko. Sen suojelukohteisiin lukeutuu niin luonnonsuojelulain, metsälain kuin vesilain suojaamia luontotyyppejä. Saksalaisen energiajätti Eonin luovuttua kumppanuudestaan ja sijoituksistaan Fennovoimassa, venäläinen valtionyhtiö Rosatom on aloittanut neuvottelut Fennovoiman kanssa reaktoritoimituksesta ja investoinneista. Suomessa on jo käynnissä yksi epäonninen vuonna 2005 alkanut ydinvoimahanke Eurajoen Olkiluodossa, missä rakennuskulut ovat yli kaksinkertaistuneet eikä ydinvoimalan tarkkaa valmistumisaikaa tiedetä vieläkään. Eri tahot Ruotsissa, Venäjällä, Saksassa, Suomessa sekä muissa maissa työskentelevät aktiivisesti uusien ydinvoimalahankkeiden pysäyttämiseksi.

”Huolestuneet ihmiset ympäri Itämeren maita haastavat ydinvoimaa kannattavia poliitikkoja ja ydinvoimateollisuutta. Kansainvälisen yhteistyön kautta pysäytämme terveyttämme, ympäristöämme ja tulevia sukupolvia uhkaavan ydinvoimateollisuuden.”, sanoo Falk Beyer, yksi Atomic Baltic -verkoston jäsenistä. ”Ydinvoimabisnes on globaalia ja tätä vaarallista liiketoimintaa vastustavat toimivat myös yhä kansainvälisemmin. Voimme välttää kaksinkertaista työtä kun jaamme tietoamme ja resurssejamme. Kampanjat ja muut toimet saavat lisää tehoa kun painostus tulee myös muualta kuin paikallisesti.”, Beyer jatkaa.

Atomic Baltic -verkosto ja projekti alkoi elokuussa 2013 ja jatkuu ainakin vuoden 2014 loppuun saakka. Verkkosivusto löytyy osoitteesta http://atomicbaltic.nuclear-heritage.net


Yhteystiedot:


--

Nuclear Heritage Network
Am Bärental 6
D-04720 Döbeln
GERMANY

website: http://nuclear-heritage.net
email: contact AT nuclear-heritage.net[1]

phone: +49 3431 5894177

Skype: projekthaus.mannsdorf
(available only during office hours)

Jabber/XMPP: network.office - domain: jabber.ccc.de
(available only during office hours)

opening hours: Wednesdays at 2-4 PM CET


This media release has been provided by the "Nuclear Heritage Network". It is an international network of anti-nuclear activists. This informal alliance supports the worldwide anti-nuclear work. The Nuclear Heritage Network is no label, has no standard opinion and no representatives. All activists of the network speak for themselves or for the groups they represent.


  1. 1.0 1.1 For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.