Article: Uraanietsinnän lykkäys mobilisoinnin seurauksena

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search

Alkuperäinen ruotsinkielinen artikkeli kuvilla (pdf)

Uraaniprojekti. Koeporaukset lykätään.

(kuva)

Kuvateksti: Nianforsin asukkaat ovat koettaneet estää koeporaukset monenlaisilla tavoilla. Ingegerd Jonsson asuu alajokea Nian-jokea pitkin, on syntynyt kylässä, ja aikoo taistella loppuun saakka.

(kuva)

Kuvateksti: Sillalle järjestettiin lyhyen varoitusajan aktio pitämään porausyhtiöt toisella puolella.

(kuva)

Kuvateksti: neljäkymmenkunta koeporausten vastustajaa kokoontui kylätupaan lauantai-iltana.

(kuva)

Kuvateksti: Kyläläiset ovat tehneet kylttejä, painanneet paitoja ja laittanut omaa protestilaulua internettiin. Kjell Stockberg odotti kylätuvassa.

Lykkäys mobilisoinnin jälkeen

Nianfors, Sweden

Lauantai-iltaa lounnehti mobilisointi Nianforsin kylässä, kyläläisten kuultua että odotetut poraustelineiden kanto-ajoneuvot olivat lähteneet liikkeelle Dalforsista Taalainmaassa, Etelä-Ruotsissa. Kyläläiset pitivät vahtia yön yli ja sunnuntaina. Silloin odottamaton viesti saapui: Poraustelineitten tulossa viipyy.

Sunnuntaina Mineraaliyhtiön (Mineralbolaget i Stockholm AB) tj Carl Viktorsson otti yhteyttä Nianforssiin selvittääkseen että muita hankkeita oli laitettu järjestyksessä Majsa-vuoren koeporausten edelle. Örjan Wallinin, Ei uraanilouhintaa Nianforsissa - toimiryhmän puheenjohtajan, mukaan tämä ei merkitse tuloreittien päivystyksen lopettamista tai höllentämistä. Selvittyä että Mineralbolaget aikoo koeporata uraania varten, Nianforsin asukkaat ovat rakentaneet tiedottajaverkoston Dalforsista Taalainmaassa ylös Nianforssiin asti, Keski-pohjoisruotsissa. Dalforsissa porauskoneisto, joka on varattu Majsa-vuorta varten, on ollut töissä, ja Nianforsin asukkaat ovat saaneet säännöllisiä raportteja tilanteesta etelässä. Lauantaina tuli viesti poraustelineitten lähdöstä Dalforsista. Nianforsissa kyläläiset kokoontuivat tarkkailemaan, ja sulkemaan tietä Majsa-vuorelle. Ajan kuluessa raportit kertoivat kuorma-autojen ohittaneen Bollnäsia, matkalla Söderhamnin suuntaan. Nianforsissa oltiin valmiita tarjoamaan passiivista vastarintaa, sulkemaan tietä, estämään porausyhtiö Drillcon:in kuljetukset pääsemästä perille. Mutta mitään ei tapahtunut. Väki Nianforsissa pitivät vahtia koko yötä. Sunnuntai saapui, mutta poraustelineitä ei näkynyt.

- Lähetimme omia autoja etsimään kaikilla mahdollisilla teillä, mutta trailereita ei näkynyt. Aloimme ymmärtää heidän lähteneen jonnekin muualle, sanoo Örjan Wallin.

-Sitten soitti tj Carl Wiktorsson ja sanoi että poraukset Dalforsissa olivat vieneet niin paljon aikaa, että muita projekteja piti laittaa etusijalle. Eli kestää ennen kuin ne tulevat tänne.

Tämä oli tietenkin ilon uutinen kyläväelle Nianforsissa. He saavat, toistaiseksi, hengenreijän.

-Mineraaliyhtiössä on tietysti, meidän vastapuolena, pidetty itseään ajan tasalla meidän nettisivujen kautta. He ovat nähneet meidän nostaneen karvat pystyyn täällä Nianforsissa. Tämän me näemme tietenkin osavoittona, sanoo Örjan Wallin.

Kuinka kauan kestää on kuitenkin hämärän peitossa. Nianforsilaiset eivät ole saaneet mitään viitettä siitä milloin voi tulla ajankohtaiseksi porata, mutta ovat vakaasti aikomuksessa estää kaikkia hyökkäyksiä Majsa-vuoreen. Carl Viktorsson vahvistaa ettei koeporaus Nianforsissa toistaiseksi ole ajankohtaista, mutta kuinka pitkäksi aikalisä voi tulla, hän ei osaa sanoa:

- Ei mitään tietoa, hän sanoo.

Sandy Bergström 8.3.2008 Hudiksvalls Tidning

Teksti Englanniksi

Toinen artikkeli Nianforsin tilanteesta: Article: Ekologinen Itsepuolustus Ruotsin Hälsinglandissa

Nianforsin liikkeen kotisivut: http://nianfors.nu

ruotsalainen Uraanilouhinnan vastainen verkosto: http://nejtilluranbrytning.nu