PR:Häiritsivätkö aktivistit Talvivaaran velvoitetarkkailua?

From Nuclear Heritage
Revision as of 20:52, 1 February 2013 by Falk (talk | contribs) (Protected "PR:Häiritsivätkö aktivistit Talvivaaran velvoitetarkkailua?": spam protection (‎[edit=autoconfirmed] (indefinite) ‎[move=autoconfirmed] (indefinite)))
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tiedote 1.2.2013 / Stop Talvivaara - kansanliike vesistöjen puolesta
http://www.stoptalvivaara.org/fi/tiedote01022103.html


Häiritsivätkö aktivistit Talvivaaran velvoitetarkkailua?

Yhtiöltä unohtui saastuttamisen mittakaava

Yle-uutisten mukaan Talvivaaran kaivosyhtiö syyttää aktivisteja tunkeutumisesta kaivoksen eteläpuolella olevalla puhdistustyömaalle.

Uutisen mukaan yhtiö harkitsee tekevänsä rikosilmoituksen puhdistustyömaan keskeyttämisestä. Stop Talvivaara-liikkeen videotoimittaja kommentoi uutista seuraavasti:

  • Olimme ottamassa sedimenttinäytteitä Ylä-Lumijärvestä ja päätin käydä katsomassa onko mönjän kuoriminen jo aloitettu. Paikalla oli yksi työntekijä, eikä yksikään kone ollut käynnissä. Merkkejä siitä, että mönjän siivoaminen olisi aloitettu en havainnut. Videotoimittaja Hyvönen oli torstaina Kajaanin käräjäoikeudessa syytettynä julkisrauhan häirinnästä kuvattuaan lumen alle hautautunutta aitaa myrkkyaltaan ympärillä.
  • Ihan levollisin mielin menen tästäkin käräjille. En keskeyttänyt toimintaa, koska sitä ei siellä ollut.

Yhtiö syyttää kansalaisnäytteidenottajia myös siitä, että he olisivat häirinneet velvoitetarkkailuun kuuluvaa näytteidenottoa sotkemalla pilkkireikien kautta vettä niin, ettei standardien mukainen näytteidenotto ollut mahdollista. Yhtiö vaatii, etteivät kansalaiset tule pilkkikairojen kanssa järven jäälle. Kainuun Ely-Keskuksen johtaja Kari Pääkkönen komppasi yhtiön vaatimusta ja edellytti, että kansalaisnäytteiden ottajat pysyvät alueelta poissa.

Stop Talvivaara-liikkeen kuvaamalla videolla näkyy, kuinka näytteidenottajat pumppuavat pilkkireiästä järven vettä jäälle:

  • Vesi oli metallinhajuista kuravelliä, sanoo nimettömänä pysyttelevä näytteenottaja. Jos järven vesi on sekoittunut kyse täytyy olla niistä ojankaivuista, joita yläpuolella on tehty. Pilkkikaira ja käsipumppu eivät järven vettä ole sekoittaneet.

Stop Talvivaara-liikkeen mielestä yhtiön ja Ely-keskuksen johtajan syytös näytteiden oton häirinnästä on yksinkertaisesti tolkuton. Näytteiden ottoa toteuttavalta NabLabs -laboratoriolta on pyydetty kommenttia tilanteesta.


Kiista saastuneiden alueiden laajuudesta

Sedimenttitutkimuksia ei ole vieläkään tehty siinä mitassa, että voitaisiin saada kuva siitä onnistuiko yhtiö sakkauttamaan suurimman osan päästöistä kunnostettavalle parin hehtaarin alueelle vai onko suurin osa Ylä-Lumijärven ja Lumijoen pohjakerroksissa. Ylä-Lumijärvellä kuvattu video antaa viitteitä siitä, että suurin osa päästöistä on virrannut kunnostettavan alueen yli.

Stop Talvivaara-liike kertoo saaneensa rahallista tukea näytteiden ottoon ja analyysiin ja aikoo jatkaa näytteiden ottoa ja kansalaistarkkailua. Alue on kaukana kaivospiirin ulkopuolella.


Lisätietoja:

Video näytteidenotosta ja käynnistä kunnostustyömaalla:

Karttalinkki:

p. +358 442003654
hannu AT elonmerkki.net[1] mediadesk AT stoptalvivaara.org[1]


  1. 1.0 1.1 For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.