PR:Hätätilanne Talvivaaran vuotojen osalta jatkuu

From Nuclear Heritage
Revision as of 15:07, 8 February 2013 by Falk (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tiedote 8.2.2013 / Stop Talvivaara - kansanliike vesistöjen puolesta
http://www.stoptalvivaara.org/fi/sedimenttitiedote08022013.html


Hätätilanne Talvivaaran vuotojen osalta jatkuu

Sedimenttinäytteet osoittavat: Ylä-Lumijärvi pahoin saastunut

Talvivaaran kaivosyhtiö on aloittanut lupaamansa saastuneiden maiden puhdistustoimet kaivospiirin ulkopuolella. Yhtiön mukaan suurin osa päästöistä saatiin sakkautettua kalkituksilla kahden hehtaarin alalle Mourunpuroa ympäröivälle suoalueelle.

Paikallisten ihmisten koekairaukset paljastivat, että koko Ylä-Lumijärvi on saastunut. Yhtiö syytti kairaajia virallisen näytteenoton häiritsemisestä, mutta suostui siihen, että Itä-Suomen Yliopiston sedimenttitutkija Heikki Simola voi ottaa näytteitä.

  • Kolmesta eri pisteestä nostetuissa sedimenttinäytteissä voimakkaan sinivihreä sakka erottuu selvärajaisena 10-28 cm paksuna kerroksena luontaisen tummanruskean mutasedimentin päällä, kertoo Simola näköhavainnon sedementtikerroksesta.
  • Jos mitään ei tehdä, metallit lähtevät siitä liikkeelle kevättulvien mukana. Kalkkisakka ei ole pysyvä muodostuma luonnostaan happamissa vesissä, arvioi Simola.

Näytteenotossa oli mukana sotkamolainen Leo Schroderus ja hän epäilee saastunnan olevan vielä Ylä-Lumijärveäkin laajemmalla alueella.

  • Tämä sakka osoittaa, että yhtiö onnistui kalkituksilla saostamaan päästöjä pohjasedimenttiin. Samaa sakkaa löytyy varmasti koko siltä alueelta, jonne helikopterit levittivät kalkkia.

Tietojen mukaan kalkituksia tehtiin Lumijoessa ja Kivijärvessä asti.

Paikallisia asukkaita huolestuttaa kevättulvien lisäksi myös yhtiön suunnitelma laskea "hätäjuoksutuksina" 3,8 miljoonaa kuutiota sulfaattipitoista jätevettä Oulujoen ja Vuoksen vesistöihin.

  • Ennen saastuneiden alueiden kalkkisakkojen puhdistamista, ei tällaista huuhtelua pitäisi tehdä, sanoo Schroderus.
  • Kevät etenee. Hätätila on todellinen vesistöjen kannalta. Tarvittaisiin nopeasti riippumaton asiantuntijaryhmä ratkaisemaan ongelmaa.


Lisätietoja:

  • Leo Schroderus, +358 500282822
  • Heikki Simola, +358 505660640

Katso video sedimenttinäytteenotosta:

(videomateriaalin käytöstä yhteys: hannu AT elonmerkki.net[1])

Simolan Yhteenveto: Ylä-Lumijärvi saastunut kipsisakka-altaan vuodosta

http://www.stoptalvivaara.org


  1. For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.