PR:Kansalaisten luontoretki tuhotulle Ylä-Lumijärvelle keskiviikkona 28.11.2012

From Nuclear Heritage
Revision as of 20:24, 27 November 2012 by Falk (talk | contribs) (Protected "PR:Kansalaisten luontoretki tuhotulle Ylä-Lumijärvelle keskiviikkona 28.11.2012": spam protection (‎[edit=autoconfirmed] (indefinite) ‎[move=autoconfirmed] (indefinite)))
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

http://www.stoptalvivaara.org/fi/luontoretki-28112012.html


Kansalaisten luontoretki tuhotulle Ylä-Lumijärvelle keskiviikkona 28.11.2012

Talvivaaran kipsisakka-altaan myrkkyvuoto kohti Vuoksen vesistöä askarruttaa monia. Miltähän siellä paikan päällä näyttää, mietitään tuvissa ja kamareissa. Nyt on luvassa raadollinen kansalaisten luontoretki tuhotulle, erämaiselle Ylä-Lumijärvelle metallimönjää katsomaan.

Tilausbussi lähtee Iisalmesta Kirjaston edestä keskiviikkona 28.11 klo 9 ja kulkee reittiä Iisalmi - Sonkajärvi - Sotkamo - Ylä-Lumijärvi. Mukaan kumisaappaat ja kamerat.

HUOM! Jokainen retkelle osallistuva liikkuu alueella omalla vastuullaan. Alueen säteilyturvallisuudesta ei ole tarkkaa tietoa ja ihokontakti myrkkyjen kanssa on epäilemättä haitallista. Retkikohteen kaikista mahdollisista riskeistä ei ole annettu viranomaisohjeistusta. Säteilyturvakeskus ei ole antanut alueella liikkumisesta ohjeistusta eikä vaivautunut käymään paikanpäällä suorittamassa mittauksia. Myöskään Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos tai Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ei ole antanut ohjeistusta retkikohteena olevan alueen turvallisuuteen liittyen. Niinikään poliisi- tai pelastuslaitos ei ole käynyt tarkistamassa onko alueella oleskelu suoranaisesti vaarallista. Näin ollen, vailla kattavia viimeaikaisia viranomaistietoja, retkeläiset tutustuvat kaivosyhtiö Talvivaaran runtelemaan retkikohteeseen omalla vastuullaan.

Kaivosyhtiö on levittänyt viimeksi torstaina 22.11. kalsiumoksidia joen lähimetsiin n. 1 kilometrin matkalle Ylä-Lumijärveltä alavirtaan. Retkeläisten on hyvä lukea kalsiumoksidin terveysvaara ja välittömät vaikutukset: http://www.ttl.fi/ova/kalsiumoksidi.html (kohdat 2 ja 2.1)

Nämä on syytä pitää mielessä jokamiehen oikeuksien lisäksi. Kaivosyhtiön ja valvontaviranomaisten oikeustajun ymmärtäminen tässä(kin) tapauksessa on huomattavasti vaikeampaa. Lapsia ja lemmikkejä emme ota mukaan retkelle turvallisuussyistä, sekä tulevia sukupolvia ja viattomia luontokappaleita kunnioittaaksemme.

Retken järjestävät Iisalmen Luonnonystävät ja Stop Talvivaara kansanliike vesistöjen puolesta.

Koko info ja kuvia retkikohteesta median vapaaseen käyttöön:

Kansanliike vesistöjen puolesta