PR:Näytteidenottoa kansalaisvoimin juoksutusuhkan alla

From Nuclear Heritage
Revision as of 18:18, 24 February 2013 by Falk (talk | contribs) (Protected "PR:Näytteidenottoa kansalaisvoimin juoksutusuhkan alla": spam protection (‎[edit=autoconfirmed] (indefinite) ‎[move=autoconfirmed] (indefinite)))
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tiedote 20.2.2013 / Stop Talvivaara - kansanliike vesistöjen puolesta
http://www.stoptalvivaara.org/fi/tiedote20022013.html


Talvivaara-aktivistit perustivat seurantaleirin

Näytteidenottoa kansalaisvoimin juoksutusuhkan alla

Stop Talvivaara-kansanliikkeen järjestämään katselmukseen ei saatu Kainuun Ely-keskuksen edustajia, mutta sen sijaan Talvivaarasta paikalle tuli viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen, tuotantojohtaja Harri Natunen ja vesienhallinnan johtaja Maija Vidqvist.

Katselmusta pidettiin juuri sillä kohdalla Ylä-Lumijärveä, johon juoksutus aiotaan kaivettua ojaa pitkin kaivosalueelta ohjata. Hämmennystä herätti se, ettei kolmatta päivää virassaan oleva vesienhallinnan johtaja tiennyt, että suunnitelmana on laskea juoksutus Ylä-Lumijärven eteläpäähän. Väärä tieto on peräisin yhtiön lehdistötiedotteista joissa on kerrottu että juoksutus ohittaa Ylä-Lumijärven. Viestintäpäällikkö Nissinen joutui tarkistamaan asiaa papereistaan ja joutui toteamaan että Stop Talvivaara -liikkeen pelko oli oikeutettu.

Suunniteltu juoksutus on aiottu ohjata pahoin saastuneen järven eteläpäähän ja siitä edelleen Lumijokeen. Kansalaishavaintojen mukaan myös Lumijoen pohjasta löytyy silminnähtävästi sakkakerroksia viime marraskuun kipsisakka-allasvuodon jäljiltä.

Kukaan yhtiön edustajista ei vastannut siihen väitteeseen, että juoksutuslupaa haettaessa ei oltu huomioitu pohjanpintaan kertyneiden sakkojen ongelmaa.

  • Juoksutuksen ympäristövaikutukset voivat moninkertaistua jos nämä mm. uraania sisältävät sakat huuhdotaan alavirtaan, perustelivat ranta-asukkaat ns. hätäjuoksutuksista luopumista.


Yhtiön edustajia ei uhkailtu

Keskustelu ranta-asukkaiden ja yhtiön edustajien välillä oli kipakkaa, mutta toisin kuin Harri Natunen Sotkamo-lehdelle väitti, ketään ei uhkailtu.

Natunen oli ottanut uhkailuna sen, että sonkajärveläinen Pekka Rönkkö varoitti yhtiötä tulevasta Sonkajärven lähistökatsauksesta.

  • Viestini on se, että ranta-asukkaiden mielialat ovat kireät ja turvallisuusuhka voi olla olemassa.

Harri Natunen vakuutti paikallaolijoille että vastoin Ylä-Savon Soten suositusta Kiltuan järven vettä voi käyttää. Paikallaolijoiden kertomukset veden aiheuttamista iho-oireista eivät saaneet Natusta tarkistamaan kantaansa.

  • Juuri tällaiset lausunnot suututtavat ranta-asukkaita, jotka joutuvat tuomaan kesämökeilleen juoma- ja saunavedet, totesi Paavo Lahti.

Pekka Rönkkö kertoi, että kansalaiset jatkavat tehostetusti näytteidenottoa vesistöjen tilasta.

  • Nyt otettavat näytteet ovat sitä tarvittavaa perustietoa, jota Ely-keskuksella olisi tullut olla ennen päätöstä juoksutusten sallimisesta, sanoo Talvivaara liikkeen pystyttämän seurantaleirin vastaava Tarmo Saastamoinen.

Pystytetty leiri palvelee näytteidenottajien ja tilanteen seuraajien tukikohtana kuluvan kevään ajan.


Kuva - median vapaaseen käyttöön:

Lue myös Kainuun luonnonsuojelupiirin tämänpäiväinen kannanotto Talvivaaran juoksutuksiin:


http://www.stoptalvivaara.org