PR:Stop Talvivaara vaatii Solidiumin irtaantumista Talvivaarasta ja kaivoksen sulkemista

From Nuclear Heritage
Revision as of 00:49, 13 March 2013 by Falk (talk | contribs) (Protected "PR:Stop Talvivaara vaatii Solidiumin irtaantumista Talvivaarasta ja kaivoksen sulkemista": spam protection (‎[edit=autoconfirmed] (indefinite) ‎[move=autoconfirmed] (indefinite)))
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

7.3.2013 - Lehdistötiedote, Julkaisuvapaa heti
Stop Talvivaara kansanliike, Helsinki
http://www.stoptalvivaara.org/fi/tiedote07032013.html


Stop Talvivaara vaatii Solidiumin irtaantumista Talvivaarasta ja kaivoksen sulkemista

Piensijoittajien ei pidä laittaa rahojaan kannattamattomaan ja saastuttavaan laitokseen.

Stop Talvivaara-liike vaatii ettei eläke- ja verovaroja käytetä Talvivaaran pönkittämiseen. Talvivaaran on tultava toimeen omillaan, varsinkin kun se on saastuttanut kansallisomaisuutta - Suomen puhtaita järviä ja vesistöjä. Talvivaaran kaivostoiminta köyhässä, saastuttavassa nikkelimalmiossa, on osoittautunut jo riittävän monta kertaa riskialttiiksi ja ongelmalliseksi. Talvivaara pyrkii vain saastuttavan kaivostoiminnan jatkamiseen, ei jo aiheutettujen saasteongelmien puhdistamiseen ja korvaamiseen. Uudet jätevesien juoksutusyritykset osoittavat kuinka kestämättömällä pohjalla kaivosyhtiön toiminta on.

Talvivaaran kaivostoiminta on rikkonut jo riittävän monta kertaa lupia ja ympäristölakia, joten Ympäristöministeriön tulee vetää johtopäätös ettei kaivos toimi - ja suljettava koko laitos. Muistutamme ympäristöministeri Ville Niinistöä hänen lausunnostaan viime keväältä, että jos kaivoksen päästöjä ei saada kuriin vuoden 2012 loppuun mennessä - on otettava hallintopakko käyttöön kaivoksen sulkemiseksi. Kansanliike toteaa, että aika on kulunut umpeen.

Talvivaara pyrkii uusilla jätevesipäästöillä saastuttamaan Kainuun Oulujärven ja Savon Vuoksen vesistöä entisestään. Tämä ei ole hyväksyttävää. Ympäristöministeriön on otettava julkisesti kantaa ja tuomittava jätevesijuoksutukset sekä suljettava Talvivaaran kaivos. Valtionohjauksesta vastaavan ministeri Heidi Hautalan tulee ministerivaltaansa käyttäen estää Solidumin uudet sijoitukset Talvivaaraan. Jos Vihreät ministerit eivät puolusta Suomen luontoa ja arvokkaita vesistöjä, on heidän tehtävä johtopäätöksensä ja Vihreiden tulee lähteä hallituksesta.

Suomen hallituksen politiikka Pohjois-ja Itä-Suomea kohtaan on kestämätön. Tämän osoittavat Talvivaaran jatkuvat saasteongelmat joihin pumpataan eläke- ja verovaroja sekä Metsähallituksen laajat Kainuun virkistys- ja eräalueiden hakkuut valtion euroseikkailun paikkaamiseksi. Hallituksen kykenemättömyys kaivoslain uudistamisessa - vaikka YLE:n Napapiirin Kongo ohjelma osoittaa että Suomen mineraalivarannot myydään polkuhintaan monikansallisille kaivosyhtiölle - on selkeä osoitus siitä, että nykyisen hallituksen kaivospolitiikka on suomalaisten yleisen edun vastainen. Nykyinen hallitus ei nauti kansan luottamusta.

Lisätietoja:


  1. For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.