PR:Stop Talvivaara varoittaa kansalaisten oikeustajun murtumisesta

From Nuclear Heritage
Revision as of 18:15, 15 July 2013 by Falk (talk | contribs) (Protected "PR:Stop Talvivaara varoittaa kansalaisten oikeustajun murtumisesta": spam protection (‎[edit=autoconfirmed] (indefinite) ‎[move=autoconfirmed] (indefinite)))
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tiedote 15.7.2013


Stop Talvivaara varoittaa kansalaisten oikeustajun murtumisesta

Ministeri Vapaavuoren mukaan Kainuun Ely-keskuksen toiminta ei moitittavaa

Stop Talvivaara- liike on huolissaan niistä seurauksista, joita Talvivaaran toiminta aiheuttaa kansalaisten oikeustajulle.

Sonkajärveläinen vapaa-ajan kalastaja Reino Rönkkö lähestyi huolineen elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta.

  • Kaikki näkevät, että yhtiön toiminta on ollut törkeää ympäristön turmelemista alusta alkaen. Silti toiminnan sallitaan jatkua.
  • Kansalaisten usko valvontajärjestelmän tasapuolisuuteen on koetuksella

Reino Rönkön yllätykseksi Jan Vapaavuori vastasi hänen kirjelmäänsä.

  • Ministerin mielestä Kainuun Ely-keskuksen toiminnassa ei tämän hetkisen tiedon nojalla ole kyseenalaisia piirteitä. Miten hän voi lausua tällaista kun Ely-keskus on rikostutkinnan kohteena, kommentoi Rönkkö Vapaavuoren viestiä.

Rönkön mielestä myöskin Vaasan hallinto-oikeus on Vapaavuoren kanssa erimieltä, kun se toteaa Ely-keskuksen tehneen lainvastaisen päätöksen salliessaan ns hätäjuoksutukset keväällä. -Lakeja rikkova lupien myöntäminen on mielestäni hyvinkin kyseenalaista, kommentoi Rönkkö Vapaavuoren lausuntoa.


Oikeustaju koetuksella

Stop Talvivaara- liike kertoo kansalaispalautteen kielivän hämmennyksestä ja turhaumasta.

  • Ihmetellään oikeutetusti miksi mökin mummon jätevesikuormitusta valvotaan ja pörssiyhtiö saa pilata kokonaisia jokia ja järviä, kertoo Hannu Hyvönen tulleesta tavallisten seutukuntien ihmisten palautteesta.
  • Pelottavin näköala on se, että oikeusjärjestelmään pettyneet ihmiset ottavat lain omiin käsiinsä. Hyvönen kertoo muutamassa yhteydenotosta, joissa jopa väkivallan käyttöä on koetettu perustella keinoksi pysäyttää kaivoksen toiminta.
  • Emme hyväksy tällaisia keinoja. Kansalaisliikkeen ovet ovat auki myös kansalaistottelemattomuudelle, mutta ei väkivallalle eikä sillä uhkaamiselle.


Sotkamon Luonto ry:n kaivosaktivisti Antti Lankinen näkee myös kansalaisten turhauman ja pettymyksen muodostaman uhkan.

  • Oikeustajun järkkymiseen voi liittyä tietyilla ihmisillä aito turvallisuusriski, arvioi Lankinen. Lankinen kehottaa ihmisiä välttämään väkivallan ajatusten ruokkimista ja rohkaisua sekä yksityisessä että julkisessa keskustelussa.
  • Olisi myös hyvä jos ylimmät päättäjät jakaisivat aidosti kansalaisten huolen oikeusjärjestelmän toimimivuudesta Talvivaaran tapauksessa.


Lisätietoja

Hannu Hyvönen, p. +358 442003654
Antti Lankinen p. +358 503683778
Reino Rönkkö p. +358 400216302