PR:Stop Talvivaara kansanliike vaatii kaivoksen alasajon aloittamista

From Nuclear Heritage
Revision as of 16:06, 7 November 2013 by Falk (talk | contribs) (Created page with "'''Tiedote 7.11.2013 / Stop Talvivaara - kansanliike vesistöjen puolesta'''<br/> == <big><big>Stop Talvivaara kansanliike vaatii kaivoksen alasajon aloittamista</big></big>...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tiedote 7.11.2013 / Stop Talvivaara - kansanliike vesistöjen puolesta


Stop Talvivaara kansanliike vaatii kaivoksen alasajon aloittamista

Lähdemme siitä että tämä kaivos on laittomasti perustettu ja jatkuvasti tuhoa tuottava aikapommi jonka purkamiseen on lähdettävä heti, sanoo liikkeen aktivisti Hannu Hyvönen. Viisi vuotta jatkuvaa ympäristötuhoa ja toistuvia onnettomuuksia kertovat, ettei laitos ole toimintakelpoinen. Jokainen vuosi toiminnan jatkamista, merkitsee lisää vahinkoja, joiden korvaaminen kaatuu lopulta valtion ja veronmaksajien piikkiin.

Stop Talvivaara liike on samaa mieltä kuin Suomen Luonnon blogi. Käytettyä tekniikkaa ei testattu ja kehitetty riittävästi ennen käyttöönottoa:

4.11.2013:


On muistettava myös, että kaivoksen luvat saatiin alunalkaen kyseenalaisin keinoin salaamalla prosessiliuokseen rikastettava suuri uraanimäärä, muistuttaa Lasse Flöjt.

  • Tässä konkurssitilanteessa olisi syytä tunnustaa tämäkin asia ja perua myös kaivoslupa.

Kansanliike ei hyväksy kaivoksen toiminnalle jatkoaikaa eikä verovarojen upottamista tähän katastrofin tuotantolaitokseen.


Vaadimme:

  1. Kokeilukaivoksen toimintaa ei tule enää jatkaa. Kaivoksen alasajo on aloitettava lopettamalla louhinta sekä aloittamalla hallittu malminrikastuksen alasajo liuotuskasoissa.
  2. Yhtiön on annettava mennä konkurssiin.
  3. Kaivoslupa on peruttava niin ettei toimintaa voi jatkaa mikään taho ilman uutta ja perusteellista lupakäsittelyä.
  4. Ympäristövahinkojen täysimittainen korjaaminen ja korvausten maksaminen vahingon kärsijöille on aloitettava.


Kaivoksen alasajoa vaativa kansalaisadressi on tähän mennessä kerännyt yli 34000 allekirjoitusta.


Lisätietoja:

  • +358 442003654 / Hannu

Julkisuudessa esitetyt näkemykset biokasaliuotuksen alasajon aikajänteestä ruokkivat mielikuvaa että toiminnan päättyessä kukaan ei tee enää mitään ja prosessin pysähtyminen jää oman onnensa nojaan. Näin ei tietenkään ole. Kaivoksella on sulkemissuunnitelma:

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) syyskuussa tekemän arvion mukaan Talvivaara on vahingoittanut merkittävästi alueen vesistöjä:

Siinä epätodennäköisessä tilanteessakin, että bioliuotus saataisiin jotenkin toimimaan, Talvivaaran kilpailukyky olisi erittäin kyseenalainen johtuen teknologian kuten nikkelipitoisen rautamalmin (NPI) käytöstä teräksen tuotannossa. Siinä voimakkaasti laskeva kustannus on tällä hetkellä 11 000 USD tonni ja ennuste nikkelin hinnalle on 12 000 USD tonni (Bloomberg 21.10.2013). Aika on ajanut ohi vaarallisesta ja vanhasta teknologiasta.  1. For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.