PR:28 vuotta Tšernobylistä: uhrien määrä kasvaa yhä

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search


Lehdistötiedote
Maanantaina, 28. huhtikuuta 2014
Julkaisuvapaa heti


28 vuotta Tšernobylistä: uhrien määrä kasvaa yhä

Ydinonnettomuuksien vaikutukset ulottuvat pitkälle ja tulevat kalliiksi

UKRAINA/EUROOPPA/ITÄMERI - Lauantaina 26. huhtikuuta Tšernobylin ydinonnettomuudesta tuli kuluneeksi 28 vuotta. Onnettomuutta muistettiin eri puolilla Eurooppaa useissa tapahtumissa ja mielenosoituksissa. Ydinvoimalan nelosreaktorin räjähdys muutti tuhansien ihmisten elämän peruuttamattomasti. Vaikka onnettomuudesta on kulunut lähes kolme vuosikymmentä, uhrien määrä kasvaa yhä. [Helsingin komission (HELCOM) mukaan Tšernobylin katastrofin seuraukset ovat eräs pääsyyllinen siihen, että Itämeri on maailman radioaktiivisin vesistö.

Ydinvoimanvastaisten toimijoiden verkosto järjesti vuosipäivän ympärille kolmannet eurooppalaiset toimintaviikot teemalla "Tulevaisuus Tšernobylin ja Fukushiman jälkeen". Tempauksia ja mielenosoituksia on järjestetty ympäri Eurooppaa sekä suurissa kaupungeissa että maaseudulla. Tšernobylin uhrit ovat puhuneet näissä tapahtumissa muun muassa Itävallassa, Valko-Venäjällä, Saksassa, Puolassa ja Ukrainassa. Nuclear Heritage Network -verkoston internet-sivuilla on katsaus Tšernobylin muistoksi järjestetyistä tapahtumista: http://www.nuclear-heritage.net/index.php/Chernobyl_Disaster_Remembrance_2014

Ukrainan Tšernobylin voimalan nelosreaktorin räjähdyksestä säteily levisi radioaktiivisena pilvenä. Sen vaikutukset ulottuivat paitsi Pohjois- ja Etelä-Eurooppaan, myös Kanadaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Lisäksi säteily levisi saastuneelta alueelta paenneiden eläinten ja tavaroiden mukana ympäri Eurooppaa. Nykyään säteilyn vaikutusalueella kasvavat lapset kärsivät vakavista sairauksista ruoan radioaktiivisuuden vuoksi.

Riippumattoman Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestön (IPPNW) mukaan Tšernobylin radioaktiiviset päästöt vaikuttivat suoraan noin 830 000 aluetta puhdistaneen ihmisen ja 350 000 evakuoidun elämään. Lisäksi Venäjällä, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä pahiten saastuneilla alueilla eli 8 300 000 ihmistä. Järjestön mukaan säteily vaikutti myös 600 miljoonaan vähemmän saastuneilla alueilla elävän eurooppalaisen elämään. Onnettomuuden suoria terveysvaikutuksia on usein vaikea osoittaa, mutta tilastoista on selvinnyt, että Tšernobylin katastrofi on lisännyt leukemiaa, kilpirauhas- ja rintasyöpää sekä useita muita syöpiä, epämuodostumia, aivojen toimintahäiriöitä ja kasvaimia ja mielenterveysongelmia. Se on myös lisännyt kuolleina syntyneiden lasten määrää. Vaikka monet syövät voivat säilyä piilevinä 25–30 vuotta, niitä on silti havaittu aiempaa enemmän.[1]

"Tšernobyl on opettanut, että suuret alueet pysyvät elinkelvottomina ja uusia sairastapauksia tulee esiin jopa vuosikymmeniä ydinkatastrofin jälkeen", saksalainen aktivisti Hanna Podding sanoo. "Onnettomuus on vaikuttanut miljoonien ihmisten elämään ja sadattuhannet ovat sairastuneet vakavasti. Itämeri on vain yksi alue, johon Tšernobylin säteily vaikutti, ja se on HELCOM:an tutkijoiden mukaan edelleen radioaktiivisempi kuin muut maailman vesistöt. Meillä ei ole varaa odottaa seuraavaa ydinonnettomuutta – kaikkien ydinvoimaloiden toiminta on lopetettava välittömästi."

Tšernobylin onnettomuus on myös yksi merkittävimmistä syistä siihen, että Itämeri on maailman radioaktiivisin vesistö. Vuonna 1986 radioaktiivinen pilvi liikkui ilmavirtausten mukana suoraan Itämerelle, ja laskeuma osui Itämeren valuma-alueelle. Itämeri sai radioaktiivisesta laskeumasta suuremman osan kuin esimerkiksi Mustameri, Välimeri, Pohjanmeri tai luoteinen Atlantti.[2]

Tšernobylin katastrofin vuosipäivä myös antaa ydinvoimanvastaisille toimijoille syyn kokoontua yhteen Itämeren alueelta ja kauempaakin. Huomenna Prahassa järjestetään tämänvuotinen Euroopan ydinvoimanvastainen foorumi. Aiheena on tällä kertaa ”Ydinteollisuuden taloudelliset rajat”. Asiantuntijat useista maista käsittelevät foorumissa muun muassa energiateollisuutta vuonna 2030, ydinvoiman tulevaisuutta, hiili-, ydin- ja kaasuvoimaloihin sijoittamisen taloudellisia riskejä ja ydinvoiman rakentamisen taloudellisia riskejä Tšekissä. Lisätietoja konferenssista: http://www.nec2014.eu

Ensi viikolla 5.–11. toukokuuta Saksan Döbelnissä järjestetään neljäs "Ydinuhat Itämeren alueella" -projektin tapaaminen. Tapaamisessa viedään projektia eteenpäin ja uusilla aktivisteilla on tilaisuus päästä mukaan projektiin ja verkostoon, ottaa vapaaehtoisia tehtäviä hoitaakseen ja tutustua muihin aktivisteihin. Lisätietoja projektista: http://atomicbaltic.nuclear-heritage.net.


Kysymykset, haastattelupyynnöt ja kuvamateriaalit ydinvoimanvastaisesta toiminnasta puhelimitse +49 3431 5894177 tai sähköpostitse media AT nuclear-heritage PISTE net[3].

Mediayhteyshenkilöt:


Lähteet:


--

Nuclear Heritage Network
Am Bärental 6
D-04720 Döbeln
GERMANY

internet-osoite: http://nuclear-heritage.net
sähköposti: contact AT nuclear-heritage DOT net[4]

puhelin: +49 3431 5894177

Skype: projekthaus.mannsdorf
(vain työpäivän aikana)

Jabber/XMPP: network.office - domain: jabber.ccc.de
(vain työpäivän aikana)

aukioloajat: keskiviikkoisin kello 14–16 Keski-Euroopan aikaa eli kello 15–17 Suomen aikaa


Tämän lehdistötiedotteen tehnyt Nuclear Heritage Network on kansainvälinen ydinvoimaa vastustavien aktivistien verkosto. Verkostolla ei ole määrättyjä kantoja, virallista järjestörakennetta eikä edustajia. Kaikki Nuclear Heritage Network -aktivistit puhuvat omasta tai edustamiensa ryhmien puolesta.


  1. http://www.ippnw.de/commonFiles/pdfs/Tschernobyl_Studie_2011_web.pdf as of April 20, 2014
  2. http://www.stuk.fi/sateily-ymparistossa/itameri/en_GB/itameri/ as of April 20, 2014
  3. For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol and "PISTE" by the dot-character (".").
  4. 4.0 4.1 4.2 4.3 For protection against automatic email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol and "DOT" by the dot-character (".").